Petele de cafea și petele de ulei. Cum scapi ușor de ele

Petele de cafea și petele de ulei. Cum scapi ușor de ele

Este foarte neplacut sa te patezi si sa nu mai poti purta o anumita haina sau sa folosesti alte elemente decorative (fata de masa, cearsaf, cuvertura, covor). Petele cele mai frecvente apar de la cafea sau de la ulei.

Petele proaspete de cafea dispar imediat daca obiectul vestimentar sau tesatura se spala imediat in acea zona cu apa rece. Dupa ce ati eliminat urma zatului de cafea sau pata generata de cafea, este bine sa spalati foarte bine acea suprafata cu apa si sapun solid sau lichid de fata/de maini. Ingredientele din care este realizat sapunul ajuta la eliminarea totala a urmelor de cafea. Dupa ce ati frecat zona patata cu o carpa curata si apa cu sapun, clatiti foarte bine cu apa rece sau calduta ca de vara. Astfel veti obtine eliminarea totala a petei de cafea. Nu utilizati perie de unghii sau perie de dinti uzata pentru eliminarea petei cu apa si sapun, deoarece riscati sa scamosati tesatura.

Petele vechi de cafea se elimina dupa un timp mai indelungat. Mai intai lasati sa se inmoaie in apa simpla, calduta ca de vara, zona in care este pata. Poate ramane in apa chiar si 12-24 de ore pentru ca pata sa se inmoaie si sa se revigoreze. Dupa aceasta perioada spalati zona cu apa si sapun folosind, fireste, o carpa curata si clatiti foarte bine zona de pe tesatura in care a fost pata. Dupa uscare veti observa ca pata a disparut. Utilizarea sapunului de fata/maini in favoarea detergentului elimina posibilitatea decolorarii tesaturii.

In cazul in care dupa tratamentele descrise mai sus pata este inca vizibila, spalati zona cu apa sarata. In apa calduta dizolvati sare de bucatarie astfel incat solutia sa fie saturata. Se freaca suprafata cu o carpa si apoi se limpezeste cu apa curata. Petele de cafea de pe tesaturile de in, bumbac sau canepa (lenjerie, fata de masa) dispar foarte repede daca veti tampona zona cu apa oxigenata, apoi spalati in apa calduta si putin detergent de rufe (preferabil lichid) diluat in apa. Se clateste apoi tesatura cu apa calduta si se limpezeste cu apa rece.

Petele proaspete de ulei dispar daca imediat dupa patare se freaca suprafata cu o carpa inmuiata in solutie saturata de apa si detergent de vase. Se aplica imediat pe pata si in jurul ei apa cu detergent din belsug si se freaca bine. Se clateste apoi cu apa calduta tamponand suprafata cu o carpa uscata. Se limpezeste cu apa rece tot prin tamponare. Se pot scoate astfel si pete de ulei/grasime din covoare sau mochete. Se poate folosit cu succes si un burete curat pe care ulterior il folositi pentru limpezirea cu apa rece a tesaturii/covorului.

Petele vechi de ulei vor trebui reinprospatate prin asezarea zonei patate in apa calda cu putin detergent. Se lasa 5-8 ore si se repeta operatiunea. Dupa ce pata s-a revigorat frecati foarte bine zona cu carpa inmuiata in apa calduta si detergent de vase. Se spala apoi prin tamponare cu apa curata si calduta, dupa care se limpezeste cu apa rece.  ATENTIE! Petele de cafea sau de ulei trebuie scoase de pe tesatura inainte ca acel obiect sa fie spalat in mod normal. Daca nu sunt eliminate anterior, petele risca sa se stabilizeze in tesatura. Este preferabil ca petele de cafea si ulei/grasime sa se elimine cat mai repede dupa ce pata a aparut.

Comentariile sunt oprite.