Tragedia din blocul din Timişoara. ISU anunţă că „s-a constatat prezenţa unei substanţe neurotoxice”

Reprezentanţii ISU Timiş susţin că specialiştii au depistat prezenţa unei substanţe neurotoxice la etajele trei şi patru ale blocului din Timişoara în care s-au înregistrat trei decese, după ce la sfârşitul săptămânii trecute s-ar fi făcut o acţiune de dezinsecţie şi deratizare.

„În urma efectuării primei cercetări chimice s-a constatat faptul că pe casa scării, între etajele 3 şi 4, s-a constatat prezenţa slabă a unei substanţe neurotoxice, fapt pentru care s-a descins în celelalte trei apartamente, de la etajul 4, unde au fost înregistrate şi decesele. Acolo s-au constatat niveluri slabe de substanţă neurotoxică, iar la etajul 3 un nivel mediu”, au anunţat reprezentanţii ISU Timiş.

Potrivit acestora, au fost evacuaţi locatarii tuturor celor 200 de apartamente din imobil.

De asemenea, reprezentanţii ISU Timiş au precizat că sunt făcute verificări şi la alte două lacaţii unde s-au făcut deratizări, fiind vorba de un restaurant şi un club.

„În aceste locaţii a început deplasarea echipajului CRBN din cadrul ISU, nu au fost menţionate persoane care să fie intoxicate. Dar, pentru a preîntâmpina orice astfel de situaţie, localurile sunt închise”, au mai anunţat reprezentanţii ISU Timiş.

Reprezentanţii DSP Timiş au anunţat, la rândul lor, că verifică dacă firma care a efectuat deratizarea a anunţat locatarii despre această acţiune.

„Substanţele utilizate trebuie să fie avizate sanitar, fitosanitar şi sigur vom verifica acest lucru. Vom verifica spaţiile de depozitare ale acestor substanţe. În primul rând, această firmă trebuia să anunţe populaţia, vom verifica dacă a făcut acest lucru”, a Cornelia Cişmaş-Malac, directorul DSP Timiş.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie. Iniţial, victimele au chemat Ambulanţa, deoarece prezentau tulburări digestive, dar au refuzat să fie duse la spital. Ambulanţa a sesizat apoi autorităţile pentru că a fost chemată de mai multe ori la aceeaşi adresă. Purtătorul de cuvânt al Spitalul de copii „Louis Ţurcanu”, Mihai Gafencu, declara pentru MEDIAFAX că la spital sunt alţi 3 copii cu simptomele unei intoxicaţii.

Şeful IPJ Timiş, Aurelian Alin Petecel, a anunţat luni că în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.