Cozonac aromat, pufos și delicios (de post) – Bun de făcut in Postul Mare

Asa faci cel mai pufos cozonac de post!

Ingrediente (pentru un cozonac):

  • 500 gr faina
  • 200 ml apa calduta
  • 100 ml ulei
  • 150 gr zahar
  • 7 gr drojdie granule
  • cine doreste poate pune si stafide
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita scortisoara
  • 5 gr sofran
  • un praf sare

Mod de preparare:

Punem intr-un bol faina drojdia si sarea. Dizolvam sofranul si zaharul in apa fierbinte si o lasam deoparte. Sofranul ii va da o culoare frumoasa, galbena cozonacului. Sofranul este optional, puteti renunta la el daca nu aveti de unde sa il procurati.

Cand e calduta o adaugam in bol peste faina. Adaugam uleiul, esenta de rom si extractul de vanilie. Framantam pana obtinem o un aluat omogen pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Luam un sfert din aluat adaugam cacao si scortisoara cernute si framantam pana se incorporeaza in aluat.

Intindem aluatul simplu in forma de dreptungi si cat mai subtire. Din aluatul cu cacao intindem un dreptunghi pe care il suprapunem peste jumatate din aluatul simplu. Trecem peste el cu sucitorul si presam ca sa adere mai bine la aluatul simplu.

Rulam cozonacul strans pana se termina fasia cu cacao. Portiunea ramasa o taiem fasii de circa un centimetru. Rasucim fiecare fasie in parte.

Apoi le trecem pe toate in partea cealalta a cozonacului, introducand dedesubt capetele. Punem cozonacul in tava si il lasam la dospit inca jumatate de ora.

Dam la cuptor pana se rumeneste. Si pentru ca intre timp am copt acest cozonac si in cuptorul electric revin cu precizarea ca il coacem in cuptorul preinacalzit la 180 grade circa 45 minute. Cat este fierbinte il ungem cu sirop de apa cu zahar si presaram si putin zahar tos deasupra.