Cea mai bună zacuscă de vinete, cu o vechime de peste 100 de ani – Puține gospodine cunosc această rețetă

Ingrediente:

  • 2 kg. ceapă albă
  • 3 kg vinete coapte, curăţate şi scurse bine
  • 3 linguri de sare sau după gust
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 litri bulion de roşii
  • 2 kg. ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi

Mod de preparare:

Înainte de a amesteca ingredientele pentru zacusca de vinete, puteţi să vă împărţiţi munca pe mai multe zile. Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curățați, le scurgeti bine și dacă nu le faceți în 1-2 zile le congelați.

La fel și ardeii cu gogoșarii – copți, presărat sare, lăsat sub capac și curățați bine de piele și semințe. Le congelați la fel dacă nu preparați zacusca în 1 – 2 zile.

Apoi din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, se lasa la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot vreo 3 kg roșii și le folosiți în zacuscă.

După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

Apoi cam după 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecam și lasam să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și le lăsați să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.

Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.

Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.

Pofta buna!

Loading...