Panettone de casă – Rețetă rapidă de cozonac italian pentru Pasti

Ingrediente:

  • 100 g zahar
  • 2 linguri coaja de portocala confiata
  • 5 linguri unt
  • coaja unei portocale
  • 100 g stafide (1/2 negre, 1/2 aurii)
  • un praf sare
  • 420 g faina
  • 50 g merisoare uscate
  • coaja unei lamai
  • 60 ml apa
  • 60 ml lapte
  • 3 oua
  • esenta vanilie
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 g)

Mod de preparare:

Intr-un castron amesteca laptele cu apa si presara drojdia. Lasa amestecul deoparte 5-10 minute, pana devine spumos. Adauga apoi 4 linguri de faina si una de zahar, amesteca si acopera recipientul cu folie de plastic. Da maiaua obtinuta la cald pentru ~30 minute.

Bate ouale cu zaharul ramas, esenta de vanilie, coaja de lamaie rasa si coaja de portocala rasa. Adauga apoi maiaua crescuta, faina, untul la temperatura camerei, praful de sare si framanta (la robot cca 10 minute, de mana cca 18-20 min). Dupa 5 minute de framantat, adauga stafidele, merisoarele si coaja de portocala confiata.

Rastoarna aluatul pe blatul de lucru bine infainat si framanta-l 1-2 minute. Asaza-l apoi intr-un castron incapator, uns cu ulei in prealabil si unge-l cu ulei si deasupra. Acopera recipientul cu folie si da-l la cald pentru 3-4 ore, sau pana ce volumul compozitiei se tripleaza.

Rastoarna compozitia crescuta din nou pe blatul de lucru, lucreaza-l pentru 5-10 secunde cu faina, incat sa il poti manevra (e lipicios la atingere). Unge o forma de tort, una mai ingusta, daca vrei ca panettone sa fie inalt, precum cel de cumparat. Unge partea de sus a compozitiei cu putin ulei sau unt topit, acopera-l cu folie si da-l iar la crescut pentru 3 ore, sau pana cand isi tripleaza iar volumul.

Dupa ce a crescut, da panettone la cuptor la 180 grade pentru 40-45 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii. In acest caz, insa, scobitoarea va fi mai degraba un bat de frigaruie, daca cozonacul are o inaltime mare.