Prajitura cu gem. Pur si simplu se topeste in gura

Lista de ingrediente – Blat: 1 pachet margarina rama; 300 g zahar farin; 6 galbenusuri; 1 praf de copt; 300 g faina; o ceasca si jumatate de cafea ( din aceea mai mica)cu lapte. Bezeaua: 6 albusuri; 200 g zahar farin; 1 borcan de 400 cu gem de caise; facultativ miez de nuca adaugat in gem.

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem de caise – Blatul: Se freaca margarina cu zaharul pana devine o spuma,se adauga galbenusurile unul cate unul si omogenizam.Apoi adaugam laptele si faina amestecata cu praful de copt..Turnam compozitia in tava unsa si tapetata cu faina (20/30 tava),o dam la cuptor.

Cand este pe jumatate coapta o scoatem si intindem gemul de caise si albusurile batute spuma cu zaharul si o dam din nou la cuptor cu focul mic. Bezeaua trebuie sa se usuce. Se taie rece.

Rețetă Surpriză – Gogoși pufoase de post: Asta este cea mai bună și mai rapidă rețetă pentru gogoşi de post pufoase și aromate! Sunt ieftine, se fac fără efort și sunt desertul perfect pentru zilele în care ții post dar vrei să te răsfeți cu ceva dulce… Ingrediente necesare: 500 g faină; 250 ml apă (călduţă, neapărat!); 25 g drojdie proaspătă; 50 ml ulei; 2-3 linguri zahăr; 2 fiole esență de vanilie; 1 praf de sare.

Cum se prepară? Dizolvă drojdia în puțină apă călduță. Dacă ai drojdie uscată, folosești doar 10 grame. Combină, într-un castron măricel, făina cu sarea și sarea. Adaugă drojdia desfăcută în apă călduță, esența, uleiul. Toarnă, treptat și amestecând continuu, restul de apă călduță, până obții un aluat omogen și lipicios, dar care nu se lipește de mâini.

Acoperă cu un prosop (umezit, de preferat) și lasă la dospit până își dublează volumul. Unge masa cu puțin ulei. Pune aluatul, mai frământă de 2-3 ori și întinde-l cu sucitorul. Formează, cu paharul, gogoșile. Lasă să mai crească 2-3 minute. Încinge ulei într-un vas înăltuț și pune la prăjit gogoșile. Când sunt gata, scoate-le pe un șervet de hârtie care să absoarbă excesul de ulei, pudrează-le cu zahăr vanilat și… sunt numai bune de servit! Poftă bună!